3 sprawdzone przepisy na zdrowe przekąski

Chipsy z jarmużu

Pamiętam, jak jeszcze niedawno znalezienie w sklepie czy warzywniaku takiego rarytasu jak jarmuż niemalże graniczyło z cudem. Na szczęście dziś jest już na tyle popularny, że nie trzeba przemierzać miasta wzdłuż i wszerz. Bez problemu możemy go dostać zarówno w marketach jak i mniejszych delikatesach typu Biedronka czy Lidl.

Czy warto włączyć jarmuż do menu? Zdecydowanie tak!  Jest on źródłem białka, błonnika, witamin, soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, który ma działanie antynowotworowe.
Zwykle sprzedawany jest w wielkich pakach, których chyba nie sposób zużyć w ciągu 3 dni (tyle powinno się maksymalnie przechowywać jarmuż w lodówce). Ja z połowy takiej paczki wydzielam porcje na smoothies i zamrażam w woreczkach, żeby mieć zapas na dłużej, a z reszty robię chipsy.

Przepis na chipsy z jarmużu jest banalnie prosty.

Potrzebujemy:
– jarmuż,
– oliwę,
– sól i inne przyprawy (np. papryka, czosnek).

Sposób przygotowania:

  1. Liście dokładnie myjemy, usuwamy grube łodygi i rwiemy na mniejsze kawałki.
  2. Suszymy liście. To ważny etap, ponieważ jeśli będą wilgotne, stracą na chrupkości.
  3. Wcieramy w jarmuż odrobinę oliwy. Nie należy przesadzić, ok. pół łyżki oliwy starczy na całą blachę liści.
  4. Rozkładamy równomiernie na blasze i posypujemy solą lub innymi przyprawami.
  5. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 150°C kontrolując pod koniec stopień wypieczenia.
  6. Jemy!

chipsy-z-jarmuzu-01

chipsy-z-jarmuzu-02

chipsy-z-jarmuzu-03

Chipsy z jabłek

Zarówno ja jak i M. uwielbiamy chipsy z jabłek. Niestety w sklepach sprzedawane są zwykle w śmiesznie małych paczuszkach, za które trzeba słono zapłacić. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest zrobienie ich samemu.

Porzebujemy:
– jabłka,
– sok z cytryny,
– cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Im cieńsze tym szybciej się wysuszą. Możemy użyć do tego specjalnej tarki albo, jak ja, łopatki do krojenia sera :))
  2. Skrapiamy talarki sokiem z cytryny.
  3. Układamy na blasze tak, żeby nie nachodziły na siebie i posypujemy cynamonem.
  4. Pieczemy w temperaturze 100°C z termoobiegiem przez ok. 2-3 godziny, ale zależy to od ilości blach, grubości talarków, wielkości kawałków i rodzaju jabłek. U mnie po 2 godzinach były gotowe.
  5. Większą ilość przechowujemy w szczelnych pojemnikach, żeby zachowały chrupkość. Podobno. Nie wiem, czy to działa, bo u nas wszystko znika od razu :)

chipsy-z-jablek-01 chipsy-z-jablek-02 chipsy-z-jablek-03

Chrupiąca, pieczona ciecierzyca

Na koniec nie chipsy, ale coś równie chrupiącego i smacznego. Cieciorka ma lekko orzechowy smak, jest bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Można ją przygotować na słodko, słono i ostro w zależności od użytych przypraw. Idealny zamiennik dla chrupek, paluszków czy słonych orzeszków.

Potrzebujemy:
– 2 puszki ciecierzycy,
– 2 łyżki oliwy,
– sól, chili, czosnek, papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę trzeba wypłukać na sicie, a następnie porządnie wysuszyć na papierowym ręczniku.
  2. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
  3. Wyjmujemy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy i przyprawami.
  4. Pieczemy jeszcze przez 15 minut.
  5. Jemy. Najlepiej smakuje tego samego dnia.

ciecierzyca-pieczona-01 ciecierzyca-pieczona-02 ciecierzyca-pieczona-03 ciecierzyca-pieczona-04

Smacznego!

6 Comments

  • Odpowiedz Maj 31, 2016

    Agata

    Koniecznie muszę spróbować tej ciecierzycy, wygląda smakowicie, a jeszcze nigdy w takiej postaci jej nie jadłam.

  • Odpowiedz Maj 31, 2016

    Meg

    Super przepisy! Uwielbiam takie przekąski więc napewno wypróbuję :)

  • Odpowiedz Czerwiec 5, 2016

    by.rosann

    Z tych trzech propozycji to najchętniej skusiłabym się na ciecierzycę :) Bardzo ją lubię w formie gotowanej jako kuleczki, czy też jako hummus :) Na pewno spróbuję wykorzystać Twój patent, może nawet jeszcze dzisiaj :)

  • Uwielbiam chipsy jabłkowe, na pewno spróbuję zrobić je sama! :)

Leave a Reply